Un nou front promiţător în diagnosticul şi terapia cancerului

Două echipe conduse de cercetători de origine română au publicat recent rezultate extrem de interesante, care ar putea conduce la un mult sperat salt înainte în diagnosticul şi/sau terapia bolilor canceroase. Nicolae Ghinea de la INSERM, Franţa, şi Aurelian Radu de la Facultatea de Medicină Mount Sinai, SUA, au descoperit că un receptor hormonal care se află în mod normal în organele reproducătoare, se regăseşte în vasele de sânge a cel puţin 11 tipuri de tumori canceroase frecvent întâlnite în patologia umană. Receptorii FSH (receptorii pentru hormonul foliculostimulant) nu au fost identificaţi în vasele de sânge ale ţesuturilor normale, cu excepţia vaselor care irigă organele genitale, unde se pot evidenţia într-un număr mult inferior celui din tumori. Pe de o parte, noul marker tumoral ar putea să-şi găsească aplicaţia într-o nouă metodă de diagnosticare a cancerului. Cercetătorii apreciază că injectarea unei substanţe care se fixează pe receptorul nou descoperit ar putea permite vizualizarea tumorilor cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare, a tomografiei cu emisie de pozitroni sau chiar cu ajutorul unui ecograf. Pe de altă parte, descoperirea ar putea fi exploatată în terapia oncologică prin găsirea unui agent care să inhibe formarea de noi vase sanguine sau să distrugă vasele tumorale existente prin legarea specifică de receptorii tumorali. Cercetătorii au examinat probe de ţesuturi prelevate de la peste 1.300 de pacienţi cu cele mai comune afecţiuni maligne, cum ar fi cancerele de prostată, sân, colon, pancreas, plămân, ficat şi ovarian şi au reuşit să repereze receptori FSH cu ajutorul unor anticorpi fixatori, în special în vasele de sânge situate la periferia formaţiunilor tumorale.

Deşi autorii studiului sunt conştienţi de potenţialul remarcabil al rezultatelor pe care le-au publicat, au ţinut să sublinieze că modelul experimental cu care au lucrat nu garantează că principiul demonstrat în laborator va putea fi transpus în condiţii clinice. Punerea la punct a unei metode aplicabile pe subiecţi umani este un proces laborios, dar care merită să fie parcurs, având în vedere aplicabilitatea extrem de largă şi speranţele într-un procedeu curativ cu efecte secundare mult mai reduse decât mijloacele radio- şi chimioterapeutice actuale. (N Engl J Med 2010; 363:1621-1630)

Distribuie:Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest