Glutenul nu pare a fi asociat cu riscul de diabet zaharat de tip 1

Pe baza unor studii publicate în urmă cu câţiva ani, unii cercetători au suspectat că introducerea timpurie a glutenului în alimentaţia copiilor mici ar putea creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 1. Glutenul este principala proteină din grâu care conferă elasticitate aluatului în timpul procesului de panificaţie. Spre deosebire de diabetul de tip 2, diabetul zaharat de tip 1 apare la copii şi, în apariţia lui, sunt incriminaţi factori genetici. Totuşi aceştia nu pot explica în mod satisfăcător apariţia bolii, aşa că specialiştii sunt de părere că, pe lângă factorii ereditari, manifestarea bolii este condiţionată şi de diverşi factori de mediu, cum ar fi alimentaţia. Un studiu efectuat recent de cercetători din Germania a arătat că dieta fără gluten nu scade riscul apariţiei diabetului zaharat de tip 1 la copiii cu predispoziţie la această boală. Pentru elucidarea factorilor implicaţi în apariţia diabetului zaharat de tip 1, va fi nevoie de alte studii. (Diabetes Care, 22 apr. 2011)