Efectele emoţionale ale catastrofelor naturale

Unii dintre martorii oculari ai tsunami-ului care a lovit ţărmul Oceanului Indian în anul 2004 au avut nevoie de mai mulţi ani pentru a se reface din punct de vedere psihic. Sindromul de stres posttraumatic a fost cu atât mai persistent, cu cât persoanele respective au fost expuse la evenimente mai traumatizante. Cei mai afectaţi au fost cei care au pierdut persoane apropiate.

Un studiu efectuat pe un lot de turişti suedezi surprinşi de tsunami a evidenţiat că 28% dintre cei care au fost martorii unor scene intens traumatizante mai sufereau încă de tulburări psihologice la trei ani de la consumarea evenimentului. Sănătatea mentală a celor care au pierdut un membru al familiei era afectată în proporţie de 43% după trei ani de la catastrofă. Studiul a mai arătat că femeile, tinerii, cei cu studii mai puţine şi persoanele cu boli psihice anterioare au avut nevoie de mai mult timp pentru recuperare.

Sindromul de stres posttraumatic poate să apară după trăirea unor experienţe şocante şi se poate manifestă prin oboseală, iritabilitate, dureri de cap, transpiraţii, tulburări gastrointestinale. Dacă simptomele şi tulburările comportamentale sunt de intensitate extremă, persistă mai mult de o lună şi dacă sunt însoţite de o scădere a randamentului în muncă şi în activităţile cotidiene sau de o suferinţă emoţională semnificativă, nu mai este vorba de o simplă reacţie de stres traumatic (numită de unii şi tulburare acută de stres), ci de tulburarea de stres posttraumatic (TSPT) sau de sindromul de stres posttraumatic (SSPT). Identificarea simptomelor, sprijinul emoţional şi psihoterapia pot facilita recâştigarea echilibrului mental. (Journal of Nervous & Mental Disease. iii-x(12):918-922, December 2009)

 

cialis

Distribuie:Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest