Categorii cu risc crescut de alergii alimentare

Reacţiile de hipersensibilitate la alimente au fost cunoscute încă din Antichitate, Hipocrate fiind primul medic care a recunoscut reacţiile adverse la laptele de vacă. Din nefericire, ultimul studiu efectuat în SUA arată că peste 7 milioane de americani, adică 2,5% din populaţia SUA suferă de alergii alimentare. Mai exact, alergiile alimentare pot să afecteze până la 10% dintre copii şi până la 2% dintre adulţi. Studiul a evidenţiat faptul că bărbaţii, copiii şi rasa afroamericană au o rată mai crescută a bolii decât restul categoriilor populaţionale. La persoanele cu astm şi alergii alimentare, probabilitatea de a face crize severe de astm este de aproape 7 ori mai mare decât la persoanele fără alergii alimentare. Alergenii de origine animală cel mai frecvent întâlniţi sunt laptele de vacă, ouăle de găină, peştii, crustaceele şi carnea. Printre alergenii vegetali frecvenţi, se numără arahidele, soia, căpşunele, zmeura, nucile, alunele şi unele cereale. La alergenii tradiţionali s-au adăugat în ultimii ani factori noi prin introducerea unui număr mare de aditivi alimentari. Cea mai importantă măsură pentru prevenirea alergiilor alimentare este considerată alăptarea la sân, prin care se evită contactul timpuriu cu proteinele din laptele de vacă. Din fericire, multe dintre manifestările alergice au tendinţa de a se ameliora şi dispărea spontan în cursul anilor. Oricum, mulţi pacienţi nu pot evita simptomele alergice pe termen lung decât prin evitarea consumării alimentelor care declanşează alergia. (MedlinePlus, vol. 5, nr. 4, 2011)

Distribuie:Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest