Astmul la copii şi viaţa la fermă

Copiii care cresc într-un mediu cu expunere la microbi în număr mare, aşa cum se întâmplă în gospodăriile şi fermele tradiţionale, par să fie mai protejaţi de astm şi boală atopică. Acesta nu este primul studiu care pune în evidenţă o relaţie inversă între expunerea la microorganisme şi aceste boli. De fapt, unii specialişti alergologi merg până acolo, încât pun creşterea numărului de pacienţi cu boli alergice pe seama unui nivel tot mai ridicat de curăţenie în ţările dezvoltate.

Statisticile arată că astmul afectează aproximativ 300 de milioane de persoane din întreaga lume. Prevalenţa astmului continuă să crească, în special în mediul urban şi la copii. În Europa Occidentală, incidenţa astmului s-a dublat în numai 10 ani. Astmul este cea mai frecventă boală cronică pediatrică. Prevalenţa astmului la copii se încadrează între 1,6 şi 36,8%, cu diferenţe remarcabile de la o ţară la alta. Studiile din România au găsit o prevalenţă a bolii de 7,2% la copiii de 6-7 ani şi, respectiv, 6,4% la copiii de 13-14 ani. Astmul poate afecta serios dezvoltarea fizică şi intelectuală a copilului, fiind una dintre cauzele importante ale absenteismului şcolar. (N Engl J Med 2011; 364:701-709 24.02.2011)

Distribuie:Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest