„Am văzut pe YouTube”

YouTube este utilizat nu doar în scop de divertisment, ci şi pentru informare sau … dezinformare. Un grup de neurologi de pe mai multe continente a fost solicitat să examineze un număr de 29 de secvenţe video în care erau prezentate cazuri cu boală Parkinson, tremurături de diverse tipuri sau alte afecţiuni caracterizate prin tulburări de mişcare. După vizionarea atentă a filmelor, neurologii au ajuns la concluzia că 2/3 dintre tulburările de mişcare prezentate erau de cauză psihogenică, adică „pe bază nervoasă”, cum se spune în popor.

Dr. John Duda, specialist neurolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pennsylvania, SUA, a remarcat că, în timp ce în realitate doar 2 până la 10% dintre tulburările de mişcare sunt psihogenice, pe YouTube, acest tip de tulburări poate să ajungă la 66%. Scrisoarea specialiştilor implicaţi în acest studiu inedit avertizează că informaţiile disponibile pe YouTube pot avea urmări nedorite asupra pacienţilor cu tulburări de mişcare prea creduli.

În măsura în care aceştia se lasă impresionaţi de mesajele vizionate, pot fi induşi în eroare cu privire la natura bolii de care suferă şi, ca urmare, să aplice în mod nejustificat anumite tratamente recomandate de aşa-zişii pacienţi din videoclipurile de pe YouTube, dar care, în cazul lor, se vor dovedi ineficiente sau chiar dăunătoare.

Internetul este un mijloc de comunicare extrem de influent, dar, pentru a evita urmările tragice ale dezinformării, toate materialele postate trebuie abordate cu o doză adecvată de scepticism. (New England Journal of Medicine, 22.09.2011)

Distribuie:Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest